четвер, 5 вересня 2013 р.

Дано старт новій міжнародній співпраці!

Звершилося... У рамках польсько-українського проекту "Шкільна академія підприємництва - 2" у Томаківській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2  розпочав свою роботу шкільний клуб підприємництва "Маківка".
З метою  згуртування, створення сприятливих умов для роботи в групі, первинного засвоєння способів саморозкриття, а також активного стилю спілкування було проведено перше заняття, яке проходило у треніговій формі.
 Горб Ірина, керівник клубу психолог запропонувала учасникам "познайомитись".
 Кожен виготовив собі візитку, вказавши на картці своє їм'я.
Знайомство проходило досить незвичним способом. Діалог необхідно було розпочати словами: "Вітаю, я ....., найбільше я люблю....", у відповідь на кожне таке висловлювання всі, хто сидить у колі, повинні відповідати " Це чудово!"
Після вправи пригадували, що полюбляв кожен із учасників.
Дуже сподобалася всім вправа "Особистий момент", коли необхідно було очима знайти будь-яку річ (гудзик, прикрасу, бейджик тощо) на учаснику справа, взяти в руки цю річ і від її імені розповісти про господаря.
" Я - ланцюжок Юлі, я знаю її дуже давно...))))))))"
"Я - Ванін годинник, хоч недавно ми знайомі, але..."
Життя переповнене сюрпризами і непередбачуваними ситуаціями. Ви погодитеся, що без певних правил  у житті дуже важко. Як же без установчого документу на основі якого діє клуб. Тож, Мартинова Віта, керівник клубу, вчитель економіки познайомила учасників із статутом клубу. Без доповнень і виправлень було вирішено його залишити.
Наступна вправа "Правила поведінки нашої групи".
Учасники пропонували правила поведінки, за якими буде працювати група протягом усього часу. 
Наприкінці вправи правила були узгоджені  підписами  учасників групи.
Директор школи Шевченко Тетяна Юріївна теж скріпила своїм підписом правила нашої групи, тим самим довівши, що вона  підтримує, переймається нами і разом з нами.
Далі учасникам  пропонувалося на клейких паперових аркушах  записати очікування від тренінгу  і вивісити їх на  “Дереві очікувань”. В кінці тренінгу ми викреслили ті цілі та очікування, що були реалізовані, звернувши увагу на успіхи групи.
Згуртувала команду клубу вправа "Молекули", коли всі встали і почали "броунівський рух", вдаючи із себе атоми. По команді психолога учасники почали об'єднуватися у мікрогрупи по 3, а потім по 5 чоловік, рухаючись далі.
Підбадьорила та звеселила всіх вправа  "Веселий потяг". Учасники були поділені на дві команди і між собою  домовилися і розподілилися хто буде "локомотивом", а хто "вагончиком". Умови проведення: одночасно рухалися два "паровозики". Тим, хто був "локомотивом", важливо було дуже обережно, без сутичок провести за собою "вагончики", які  рухалися із закритими очима. Завдання для кожного учасника: запам'ятати свої відчуття, будучи в різних ролях.
Виявлявилося, що відчуття були різні.
Учасники прийшли до висновку, що групи без лідера не існує. Шляхом опитування був виявлений лідер групи і одноголосно його обрали Президентом клубу.
Президент ШКП "МАКІВКА" - Колєсова Юлія.
По закінченню роботи в знак подяки за плідну працю учасники групи привітали один одного бурхливими оплесками.
Підбадьорені, з рум'янцем на щоках, дещо виснажені всі ми посміхнулися і сказали "Єс!" початку роботи клубу!

3 коментарі:

  1. Друзі!!!Ми ВАС вітаємо!!!Натхнення та творчості!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо, Олено!Взаємно! Бажаємо і Вам, і нам руху в напрямку поставленої цілі!

      Видалити
  2. Браво новому старту у економічно-психологічний океан успіху і процвітання!!! Вітаю Вас, Віточко та Ірочко. Впевнено крокуєте до перемоги! Рада за Вас! Спасибі, Віто, за постійні Ваші коментарі на нашому блозі!!! З повагою, Світлана Вікторівна.

    ВідповістиВидалити