четвер, 3 жовтня 2013 р.

Частіше посміхайтеся! Адже усмішка - одна з найголовніших ознак впевненої в собі людини:)

Осінь... Холодом дмухає... Незважаючи на песиместичні нотки погоди  у нас  гарний настрій і тепло  на душі, бо ми знову зібралися разом. Цього разу на психологічний тренінг "Я - впевнена людина".
А чи так це - чекаємо  ваших відгуків!!!

Розпочалося заняття із вправи «Рахуємо разом». Клубівці отримали завдання: усією групою, по черзі називаючи цифри, дорахувати до ста.
Умови: всі грають із закритими очима, і якщо два голоси одночасно називають якусь іншу цифру, то гра повинна починатися спочатку.
Гра закінчилася не просто більш-менш успішно, а супер успішно!!! Практика показує, що «успіх» у цій грі - це дійти до п'ятнадцяти, а ми групою аж до 50 і якщо нас не зупинили, то дійшли б до 1000!
Такий фінал гідний бурхливих оплесків!
Потім йшло обговорення вправи: яку інформацію про себе може отримати людина, якщо він(вона) уважно проаналізує, як виконував(ла) цю вправу і що при цьому відчував(ла)?
З'ясовалося, що людина може дізнатися про свої особливості (за словами учнів - про сміливість, рішучість, сором'язливість), а це допомагає  краще зрозуміти свою поведінку, а отже, керувати нею.
Вправа «Двадцять Я». Учасники отримують класичне завдання: на аркушах, протягом 15 хвилин відповісти на питання «Хто Я?», використавши для цієї мети 20 слів або словосполучень.
 ...Я - донька, сестра, учениця... помічниця...
 ...Я - творча особистість... Я - неординарність...
Який же Я?!....
По закінченні роботи результати аналізувалися.Учасникам пропонувалося відзначити «плюсами» ті відповіді, які їм у собі подобаються, і «мінусами» - ті, які не подобаються.(Наприклад : хлопець + ; Ігор +; син +; крутий +; Все).
Чомусь у когось вийшло написати аж тридцять відповідей, а комусь не вдалося придумати і десяти? Про що це говорить?
Якщо учасник написав менше ніж 15 відповідей, він знає себе не дуже добре.Якщо більше 15 - можна стверджувати, що  знає себе. Що стосується «плюсів» і «мінусів», то клубівці без особливих зусиль  сказали, що мова йде про самооцінку.
Вправа «Три портрети». Учасники об’єдналися у три мікрогрупи:
І група
ІІ група
ІІІ група
Кожна підгрупа отримала завдання намалювати людину:
- впевнену в собі, 
- невпевнену, 
- самовпевнену, 
а також описати її основні психологічні особливості.
 В процесі...
 Не впевнена людина...
Впевнена людина...
Час досить швидко спливав...
По закінченні підгрупи представили результати своєї роботи. 
У процесі обговорення були сформульовані основні психологічні особливості та особливості поведінки впевненої, невпевненої і самовпевненої людини.
Самовпевнена людина (говорить голосно, грубить, командує там, де не має права...).
Невпевнена людина (спокійна, говорить тихо, не дивиться в очі співрозмовнику, не вміє відмовити, соромиться, не товариська …).


Впевнена людина (дивиться на співрозмовника під час розмови, відстоює свою точку зору, комунікабельна, нe боїться показати, що чогось не знає ...).
Обговорення: 
1.Що таке достоїнства і недоліки? 
2.У кого вони є у і кого їх немає? 
У процесі обговорення учасники дійшли висновку: переваги і недоліки - це наші психологічні особливості, які нам подобаються або не подобаються. Вони є у кожної людини, немає  нічого страшного, коли у людини є якісь недоліки, тому що  ваш недолік буде для когось перевагою...
Вправа «Чарівний базар». Учасникам пропонується уявити, що є базар, на якому продають і купують незвичайні речi: активнiсть, iнiцiативнiсть, самостiйнiсть, комунікативність, уміння вести за собою, умiння володiти собою, уміння слухати, умiння переконувати, дружелюбність тощо (ведучий виступає в ролi продавця, який обмiнює однi якостi на інші. 
Викликається один iз учасникiв. Biн може придбати одну чи кiлька якостей, яких у нього немає. Наприклад, покупець просить у продавця "впевненості". Продавець з'ясовує, скiльки йому потрiбно «впевненості», навiщо вона йому, в яких випадках він хоче бути «впевненим». Продавець просить у покупця щось дати натомість, наприклад, той покупець може розрахуватись почуттям гумору, якого в нього досить. По закiнченнi – обговорення).
 Кожен бажаючий міг придбати будь-яку якість.
 Який великий вибір?! Хоч би не продешевити...)))))))
Питання для обговорення:
1.Що ви вiдчували пiд час вправи?
2.Чи задоволенi ви покупкою?
3.Якi емоцiї переважали?
 Це саме те, чого мені не вистачає...
 Нарешті я задоволений....))))
Етюд «Нехай це буду я»:
Є така притча. Люди переносили вантаж. Biн був в мiшках рiзної величини, зручних i незручних для перенесення. Кожен пiдходив i брав зручний мiшок, вiдносив його i повертався, щоб знову взяти для себе такий самий. Лише один із учасників, кожного разу, брав на себе найважчу ношу. Коли його запитали, чому він добровiльно вибирає більш важку ношу, коли є люди більш сильнi, він відповiв: "Комусь треба перенести цей вантаж. Рано чи пiзно. Нехай, це буду я".
Обмірковують почуте...
«Не бійтеся сказати самому собi: «Нехай, це буду я!» учасникам пропонується підійти до іншого учасника з яким, можливо, є непорозуміння, образа, конфлікт і першому протягнути йому свою руку зі словами «Нехай це буду я!».
 "Нехай це буду я!"
 "Нехай це буду я!"
 "Нехай це буду я!"
"Нехай це буду я!"
Психолог Ірина  ділиться з учасниками  мудрим висловом: «Єдина людина, з якою ви повинні порівнювати себе, це ви в минулому. І єдина людина, краще якої ви повинні бути, це той, хто ви є зараз».
Ніколи не порівнюйте себе з другими. Частіше посміхайтеся! Адже усмішка - одна з найголовніших ознак впевненої в собі людини!
 Дякуємо, шановні читачі, що Ви були з нами!
І не бійтеся сказати собi впевнено, що наступної зустрічі
 МИ знову будемо   РАЗОМ!!!

1 коментар:

  1. Супер! Класна тема і так вдало її розкрили учасники шкільного клубу підприємництва "МАКІВКА". Молодці! Продовжуйте і надалі радувати нас своєю цікавою тематикою і практичним виконанням завдань. З повагою, Світлана Вікторівна.

    ВідповістиВидалити