суботу, 25 січня 2014 р.

Моя професія - моя доля!

Вибір професії – це справа не одного дня. Існує багато цікавих, творчих, необхідних професій, але ж потрібно вибрати саме ту, яка найбільше до душі. Саме цій актуальній темі було присвячене заняття ШКП "Маківка" 15 січня 2014 року, яке стало початком циклу занять з профорієнтації. 
 «Якщо ви вдало виберете працю і вкладете в неї свою душу, то щастя саме вас знайде», - так розпочала заняття психолог Ірина. Професій дуже багато, тому вибрати її самому для себе буває нелегко. Обізнаність людини допомагає свідомо підійти до цього вибору.
Вправа "Продовжи речення" «Найбільше я мрію в майбутньому…»
 Замислились...
Вправа «Асоціації». Запишіть 1-2 поняття, які спадають вам на думку, коли чуєте слово «професія»
Згідно словника української мови: "Професія – рід занять, трудової діяльності, що вимагає певних знань і навичок і є для кого-небудь джерелом існування". 
У кожній професії є свої різновиди праці – спеціальності. Тому наступна вправа: "Професії та спеціальності". Психолог називав професію, а учні – її ріновиди, тобто спеціальності.

Професія
Спеціальність

Лікар

Терапевт, хірург, педіатр, стоматолог, невропатолог, окуліст, гінеколог, нарколог тощо
Будівельник
Каменяр, монтажник, зварювач, маляр, облицювальник, штукатур тощо
Дизайнер
Дизайнер одягу, дизайнер інтер’єру, дизайнер ландшафту, дизайнер взуття, перукар-дизайнер.

Юрист

Адвокат, нотаріус, суддя, прокурор, правозахисник.
Гра "Най-най". Учасникам пропонувалися незвичні характеристики професій. Необхідно назвати ті, які найбільше відповідають цій характеристиці. Наприклад, яка «Найгрошовитіша» професія?
Сьогодні у світі нараховується понад 40 тисяч професій і спеціальностей. Вважається, що протягом 10 років зникає близько 5 тисяч професій і майже стільки ж виникає нових. Як же все-таки зорієнтуватись у цьому багатотисячному розмаїтті професій і спеціальностей?
Допомогти в цьому може класифікація професій, побудована за певними ознаками. У ній залежно від головного провідного предмета праці (класифікація Є. Клімова), всі професії поділяють на п’ять типів: «людина-людина», «людина-техніка», «людина-природа», «людина-знакова система», «людина-художній образ».
Перша група професій типу «Людина-техніка» об’єднує професії, спеціалісти яких мають справу з технікою.Серед переліку професій учасникам необхідно було виділити саме ті, що відносяться до цієї групи.
Як цікаво!
Обговорення по кожній групі професій)
По закінченню учасники поділилися своїми враженнями від заняття.
На цьому, шановні читачі, ми не прощаємось, а говоримо до нових зустрічей!
Бувайте!!!

2 коментарі:

  1. Дуже приємно, Ірино Степанівно, що вдала і актуальна тема обрана для обговорення з майбутніми випускниками-клубівцями. Дійсно,обізнаність людини допомагає свідомо підійти до вибору професії. Цикл занять з профорієнтації розпочато!!! Вітаю! З повагою, Світлана Вікторівна.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не вагаючись вважаю, що цим дітям пощастило. Ні з ким не велеся така потужна робота на протязі всього навчального року.

      Видалити