четвер, 12 вересня 2013 р.

Підприємець - ключова фігура ринкової економіки

12.09.2013р. відбулося друге навчально-практичне тренінгове заняття у шкільному клубі підприємництва "Маківка" на тему: "Я - майбутній підприємець. Підприємлива особа: якою вона має бути?!"
Мета: пояснити вимоги до особистості підприємця; визначити риси підприємливої людини; дати самооцінку наявності і розвиненості підприємницьких якостей; установити зв’язки між певними рисами особистості та успіхами в господарській діяльності.
Розпочалася наша зустріч вправою " Хто так як я любить...". Виявилося, що у нас  спільні інтереси: слухаємо однакову музику, любимо одні й ті ж фільми, родом з Томаківки...
Наступна вправа "Візитка". Кожен із присутніх записав на аркуші своє ім'я і дописав до окремих літер імені назви власних переваг і міцних сторін.
Після виконання вправи всі бажаючі представили свою характеристику, звернувши увагу, що усвідомлення власних переваг допомагає в постановці собі цілей і їх подальшій реалізації.
- Скажіть, як ви думаєте, чому ми працюємо у команді? Для чого це потрібно? На це питання різноманітні були отримані відповіді від учасників, але прийшли ми всі до головного, що від участі кожного залежить позитивний результат усієї команди.І кожна команда може працювати лише тоді, коли у неї є щось спільне: ідея, мрія, ціль і головне спільно прийняті правила!!!
Наступна вправа "Критерійний покер"розпочалася введенням поняття підприємливість. Працюючи методом мозкового штурму учасники збирали набір характерних рис та навичок підприємливої людини
Далі кожен із учасників вибрав п'ять рис та навичок, які на його думку є найважливішими для підприємця. Кожна вибрана риса, навичка були записані на окремій карточці певного кольору.
Продовженням гри слугувала робота в групах. Завданням групи було узгодження того, які риси і навички є найважливішими для підприємливої людини. Група повинна визначити рейтинг їх вагомості.
Кожна група отримала плакат: у полі № 1 повинні розміщуватися дві найважливіші риси, у полі № 2 - три важливі риси, у полі № 3 - останні менш важливі.
Робота в групах кипіла, оскільки необхідно було  кожному обгрунтувати свою думку, переконати про важливість своїх аргументів інших, провести оцінку їх вагомості і прийти до компромісу всій  групі.
Після узгодження групою укладу карток, представник групи презентував результати іншим групам.
Результати презентацій щодо вагомості  рис та навичок  підприємливої особи були різні, учасники зробили висновок, що не існує обмеженого переліку. Кожен володіє в деякій мірі вродженим інстинктом підприємництва, необхідно тільки правильно його розвивати, чим ми і будемо займатися.
Підприємець - це керівник, який повинен правильно спланувати і організувати свою справу. Щоб це зрозуміти на практиці учасникам була запропонована гра "Книжкова фабрика".
Протягом всієї гри поетапно змінювалися умови виробництва: запроваджувався поділ праці, вводився додатковий ресурс (авторучка), звільняли зайвих працівників (при необхідності), накладалися обмеження на працю (робилася перерва на відпочинок). Відповідно змінювалися і результати виробництва, які фіксувалися в діаграмах груп  та таблиці на дошці.
Після введення поняття продуктивність учасники  зробили висновок про його важливість для суспільства...
Що буде далі чекайте в наступному повідомленні!!!
До зустрічі в клубі!

2 коментарі:

  1. Шановні члени клубу підприємництва та ваші тренери!
    Наш проект стартував усі ми прагнемо перемоги.Та в нашій справі це не головне. Найважливішим є те, що ми згуртувалися в командах, вивчаємо економіку, бізнес, основи підприємництва. Усе це веде нас в доросле життя.Завдяки участі в роботі ми підвищуємо рівень економічної культури, сформуємо певні ділові якості для майбутньої трудової діяльності.А найголовніше - ми всі змінемо своє мислення.Бажаємо вашій команді здоров*я, наполегливості й успіху на шляху до перемоги.
    члени команди "ВЕКТОР" ДПТНЗ ДЦППРКТС
    Тренери : Кузь Т.Г. та Костенкова І.С.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо, Сергію!Від нашої команди вашій слова підтримки й букет успіху!Завдячуючи проекту ми можемо товаришувати, хоча принаймні віртуально!Вашим тренерам від нас вітання!

    ВідповістиВидалити