суботу, 15 лютого 2014 р.

Варто знати!

Які головні причини вибору майбутньої професії? По-перше, вона повинна бути цікавою. Захоплююче заняття, яке вам дійсно подобається. Це важлива складова частина щастя в житті. Потім слід врахувати необхідність заробляти на життя. Найприголомшливіша робота не принесе задоволення, якщо ви голодує. Крім того, існує дуже актуальна проблема безробіття: треба вибрати таку професію, щоб можна було потім знайти роботу. 
Саме темі "Безробіття" було присвячене заняття ШКП "Маківка", яке відбулося  12.02.2014 року.
МЕТА: розглянути та закріпити в учнів поняття про види безробіття; формувати уявлення про повну зайнятість та природне безробіття; розвивати економічне мислення; формувати відповідальне ставлення до працевлаштування.
Безробіття – це складне, багатопланове економічне явище, спричинене перевищенням пропозиції праці з боку працівників, що прагнуть працювати, над попитом на працю з боку працедавців. 
Причини безробіття – не тільки економічні, а й індивідуально-психологічні. Дуже часто намагання людини працевлаштуватися на роботу виявляються марними. І це можна пояснити внутрішньою суперечністю людини. Причини цих суперечностей різні – занижена самооцінка, низький рівень домагань, неправильні настанови, відсутність мотивації тощо. Тому дуже важливо формувати в безробітних позитивну «Я-концепцію», яка сприятиме ефективній самореалізації їх на ринку праці.
Робота в групах «Ми обираємо, нас обирають».
Учасники об'єдналися в  дві підгрупи, отримали аркуш А4, розділений навпіл і  відповідали  на питання: "Що впливає на позитивне рішення керівника щодо прийняття людини на роботу і з яких причин людину можуть не прийняти на роботу?" 
І підгрупа
 І підгрупа 
Підгрупи презентують свої напрацювання. Роблять висновки.
Далі кожна підгрупа ознайомилася із списком «50 причин, які впливають на позитивне рішення роботодавця щодо працевлаштування», складену спеціалістами з питань працевлаштування.
Розрізняють різні види безробіття :
1. Фрикційне безробіття.
2. Структурне безробіття.
3. Циклічне безробіття.
Ситуаційне завдання в групах “Види безробіття”.
Учасники  повинні по черзі витягувати картки і визначати вид безробіття, зазначений у картці (фрикційне, структурне, циклічне).
Підсумок заняття.
У житті виникає багато труднощів, і це природно. Справа не в наявності проблем, а в умінні адекватно їх розв'язувати. 
Життя продовжуться, а тому попереду чекає багато перспектив!
Дякую, що Ви були з нами!
До нових зустрічей!!!

2 коментарі:

  1. Як здорово, Віто Василівно, що болісна, але реальна тема прозвучала на Вашому черговому засіданні ШКП "Маківка". Ми повинні роз'яснювати майбутнім підприємцям, що таке явище як БЕЗРОБІТТЯ, сього є актуальним. Мені сподобалися матеріали обговорення, фотогалерея засідання і оптимістичне налаштування клубівців до боротьби з таким явищем! Бо ознайомившись зі списком «50 причин, які впливають на позитивне рішення роботодавця щодо працевлаштування», наші діти знатимуть як потрібно працевлаштовувася. Надішліть на мою електронку сценарій засідання з теми "Безробіття". Вдячна Вам! З повагою, Світлана Вікторівна.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Світлано Вікторівно! Ми з учасниками ШКП з оптимізмом дивимося в майбутнє і віримо в його щасливе продовження. А сценарій засідання взято з Е-посібника.

    ВідповістиВидалити